Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Hari ni nak kongsi cerita tentang bendi... bendi dikategorikan sebagai tanaman sayuran buah. 10 tahun yang lalau tahun lalu saya ditugaskan untuk buat pemerhatian di petak organik masa kerja di Perak... Kat situ saya dan penolong saya En Sufian Suri ada tanam bendi. Kami tanam guna kompos organik dan larutan organik saja...
Puas juga cari gambar pokok bendi tu, dah tak jumpa...nanti dah jumpa kita buat entri baru ya...
Dalam entri ini, saya cuma nak kongsikan tentang panjang, berat dan saiz bendi. Bendi yang digunakan adalah jenis hijau tua yang sesuai buat celur.
5 gram |
Sekurang-kurangnya, kalau kita ke pasar bolehlah kita agak-agak berapa berat bendi serta bilangan bendi yang kita boleh dapat dengan melihat kepada saiz bendi saja sebelum ditimbang. Manatau masa tu harga mahal, boleh kita kurangkan berat bendi dengan mengambil bilangan bendi banyak sikit tetapi dengan memilih saiz bendi yang agak kecil sikit.
10 gram |
Dan...yang pastinya tak perlu dah nak patah patahkan hujung bendi...kalau beli juga yang dah patah hujung tu tak apa la...kasihan kat peniaga... sebab pelanggan seterusnya selalunya tak beli juga yang dah patah sebab dah tua...
15 gram |
20 gram |
Perbezaan panjang antara rawatan. |
TO :
T1 :
T2 :
T3 :
Dari gambar di atas, didapati rawatan T3 adalah yang terbaik dari segi berat hasil dan purata panjang buah juga tidak jauh berbeza.
Semoga dapat membantu anda rakan-rakan semua...
Tk ilmunya
ReplyDeleteselama ni wak tau tanam dan makan aje.
Wak ada beberapa entri tentang bendi ni
Nanti nak cari la entri Wak tu
DeleteYa selalu tahu makan. Suka bendi walaupun berlendir.
ReplyDeleteSedap bendi ni...nak nak masak gulai ikan...
DeleteBENDI SEDAPNYA DIGULAI
ReplyDeleteBetul tu...setuju...
Deletesedap bendi celur cicah sambal belacan..comel je bendi 10gm tu..
ReplyDeleteSedap tu...cicah pula sambal belacan...bertambah tambah nasi
DeleteTerima kasih berkongsi. Saya suka bendi..
ReplyDeleteSuka suka kan makan fresh celur terutamanya...
Deleteperkongsian yang bagus!
ReplyDeleteTerima kasih...semoga bermanfaat sedikit ilmu ini
Deletebetul2 mendalam kalau nak kaji bendi pun ye penanaman nya.. mmg tak pernah terpikir smpai mcm ni teliti..
ReplyDeleteYa...banyak sudut boleh dikaji tentang bendi ni...
Deleteoo yer... akak tau nak ngapjer ngan sambal belacan... tupun dah cukup...
ReplyDeletesaya mula-mula dulu ngap jer...
DeleteSedap ni masuk dalam kari
ReplyDeleteYa...betul...sedap sangat...
DeleteSelamat Hari Raya Aidilfitri.
ReplyDeleteMohon kemaafan sekiranya ada tak sengaja perkataan yang menguris hati selama ini.
Mohon maaf lama tak bertanya khabar berita.
Menarik juga ni nampak sama tapi hasil bertanya berbeza.
Terima kasih mai jalan ke blog ni...lama tak jumpa kan...
Deletesedapnya bendi dalam asam pedas..
ReplyDeleteyelah pembeli suka patang hujung bend itu..kesian nanti ada yg x beli..tak terjual...kalau JM x patahkan hujung bendi tu just rasa je keras or lembut
ReplyDelete