Wednesday, 30 December 2015

Hasil Pertanian...Hasil Keringat Petani

Assalamualaikum dan salam Sejahtera

Hari ini ada makan sayur tak...? Buah...? Tak ada ker...? Ohhhh....ada makan sayur yer... Bagus-bagus. Baik untuk kesihatan. Saya bertanya itu dan ini tu bukannya apa....sebab artikel kali ini adalah berkaitan hasil Projek Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) di bawah Projek Jabatan Pertanian dan artikel kali ini menjurus kepada TKPM Titi Gantong, Bota, Perak.

Di bawah adalah nama-nama pemenang yang mana pesertanya terdiri dari peserta TKPM titi Gantong bagi Pertandingan Hasil Pertanian sempena AGROFEST NEGERI PERAK 2015. Sempena Agrofest ini, semua hasil pertanian yang dikeluarkan oleh semua petani  dari negeri Perak yang telah dipilih bagi menyertai pertandingan, dikumpulkan dan diadili oleh hakim-hakim yang pakar dalam bidang pertanian. Hasil yang dipertandingkan pula ada bermacam kategori. Antaranya sayur buah, buah-buahan dan tanaman ladang.

Jom kita tengok pemenang bersama hasil pertanian keluaran mereka.


Sunday, 27 December 2015

HPPNK 2015 Siri 2

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

HPPNK 2015 Siri 2...apa pula yang saya nak kongsikan dalam artikel kali ini...? Jika dalam HPPNK Siri 1 saya kongsikan dengan anda semua tentang replika-replika dari hasil pertanian....tidak kurang hebat juga dengan artikel kali ini. Tetapi gambar yang saya kongsi tak banyak tau...tak dapat muatnaik banyak sebab line internet sangatlah lambat.

Artikel kali ini tentang Terrarium....bukan akuarium yang ada ikan yer...akuarium ini ada pokok. Pokok hiasan...batu hiasan...media penanaman...

Tahniah SMK Wira Penrissen dari saya peminat tegar keladi hiasan.

Thursday, 24 December 2015

Tahukah Anda....? Jom Saya Bagitahu Tentang Biji Kopi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Tahukah anda...? Salah satu faedah biji kopi kepada kita ialah..... meneutralkan semula bau minyak wangi yang hidung kita telah hidu. Tips ini telah diberikan oleh penjual minyak wangi sendiri. Gerai minyak wangi tersebut ada di Tesco Station 18, Pengkalan, Ipoh, Perak.

Biji kopi yang telah dimasak (goreng atau bakar...tak pasti sebab lupa nak tanya pula....)
Berbalik kepada tips di atas. Lepas hidu pelbagai jenis bau minyak wangi...sudah tentulah hidung kita dah pening dengan ( hidung pun boleh pening ker...? ) Bukanlah...sudah tentulah hidung kita tak dapat nak menentukan bau minyak wangi yang baru, samada bau tersebut sesuai atau tidak dengan  yang dikehendaki oleh kita. Jadi, bolehlah cium dahulu bau biji kopi sebelum menghidu minyak wangi yang seterusnya.

Itu sahaja untuk perkongsian artikel kali ini.

Semoga berguna...

Wednesday, 16 December 2015

Lokasi Menarik : Bharat Tea Cafe

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Minum petang di Cafe Bharat Tea tidaklah dirancang. Namun sementara menunggu kakitangan lelaki menunaikan solat jumaat, maka kami bersetuju untuk menunggu di Cafe Bharat Tea. Ini kerana kami telah Check Out dari tempat penginapan di sebelah paginya. Program ini berlaku sekitar pertengahan bulan November yang lalu.

Bharat Tea....

Tuesday, 15 December 2015

HPPNK 2015 Siri 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

HPPNK 2015...Hari Peladang Penternak dan Nelayan Peringkat Kebangsaan 2015 telah diadakan di Kota Samarahan, Sarawak dari 27 Nov sehingga 03 Dis 2015 yang lalu.

Bagi artikel kali ini, saya ingin berkongsi dengan anda semua tentang replika-replika yang saya jumpa sepanjang lawatan ke HPPNK 2015 tersebut.

Replika Bunga Dari Bawang Merah dan Bawang Putih

Thursday, 10 December 2015

Moh Ke Ladang Kome...!!! Artikel Cerita Pada Pagi Tadi 10/12/15

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Seawal jam 8.00 pagi...... (Rasa penat sangat malam ni, cadang nak kemaskini artikel tapi rasa mengantuk pun dah menjengah mata....Insya Allah esok saya sambung kemaskini artikel ini ya....)
Ok...saya sambung semula artikel kali ini....
12/11/2015 (12.18 tengahari-waktu rehat)

Banner di atas...adalah design saya yang terakhir bagi tempat kerja sekarang yang akan saya tinggalkan. Gambar di dalamnya tu rakan-rakan sekerja yang sediakan. Jadi kedai printing hanya print sahaja.....

Program ini telah heboh sehingga keluar negeri Perak. Al maklumlah...zaman media sosial. WhatsApp saja sudah cukup untuk menyebarkan aktiviti ini. Asalnya bannar di atas dari
satu sumber sahaja iaitu yang dimuatnaik dalam laman facebook  Jabatan Pertanian, Bahagian Hortikultur Negeri Perak.

Boleh lihat gambar di bawah. Seawal jam 8.00 pagi telah ada pengunjung yang sampai di ladang. 

Jam 9.00 pagi.

Saturday, 5 December 2015

Lawatan Ke Kuching Sarawak Siri 2

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Malam ini ada masa sikit untuk menulis. Masih berkisar tentang lawatan ke Kuching, Sarawak. Kalau belum baca artikel Lawatan Ke Kuching Sarawak Siri 1... boleh klik di sini...

Selepas selesai tengok-tengok harga kek lapis sarawak. Kami bersetuju untuk datang semula esok. Bukan apa, kalau beli awal sangat nanti kek lapis cepat rosak pula. Jadi belilah bila dekat-dekat nak balik. Dalam perjalanan nak ke jeti bot penambang, Encik Abang ternampak satu gerai makanan tradisional. Dia suka sangat merasa makanan/kuih-kuih tradisional ni. 

Gerai Milik Rina dan Jordan

"MYiDEAKiNi.com Random RM200 Bloglist Lelaki dan Wanita"

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Jom Sertai

Maklumat Lanjut : Sila Klik Banner Di Atas
Tarikh Tutup : 7 Dis 2015

Anjuran : MYiDEAKiNi.com

Mengapa saya ingin tersenarai dalam bloglist MYiDEAKiNi.com ...? Mengapa...?

Sebabnya :
  • Pastinya Blog akan disenaraikan dalam bloglist MYiDEAKiNi.com
  • Ilmu pengetahuan berkaitan blogging dapat diperolehi dari dari MYiDEAKiNi.com
  • Boleh menambah kenalan dari kalangan rakan blogger
  • Traffic ke blog sendiri diharap akan meningkat....sikit pun dah ok dah...
  • Boleh dapat duit jika berjaya...Jika tak berjaya tak rugi apa pun...Malah banyak manfaat yang saya boleh dapat....
Itu saja kot....sikit-sikit sudah lah...

Segmen Apakah Saya...? Pemenangnya Adalah.....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Segmen Apakah Saya....? telah pun tamat...

Thursday, 3 December 2015

Lawatan Ke Kuching Sarawak Siri 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Artikel kali ini tentang lawatan ke Kuching, Sarawak. Pertama kali sampai ke Bandaraya Kuching ni. Sana-sini ada replika kucing. Kiranya ini kali kedua sampai ke Sarawak. Kali pertama dulu ke Miri. Masa tu masih kecil lagi. Tak banyak sangat memori yang lekat dalam kepala.

Masa tengah tulis artikel ini...saya masih di Kuching lagi. Malam nanti baru balik.