Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...
Penutup tahun 2015...saya ingatkan sudah tidak ada lagi permintaan untuk mengajar cara membuat
baja kompos. Tup-tup ada...permintaan dari Kolej Profesional MARA Seri Iskandar dan ianya khas untuk kakitangan kolej tersebut dan juga pengusaha kantin. Maka, dengan rasa senang hati dan teruja, saya dan
partner pun memberi sedikit taklimat dan tunjuk ajar kepada kakitangan yang terlibat termasuklah Puan Pengetua kolej yang turut serta. Pengusaha kantin turut dilibatkan agar dapat bersama-sama menjayakan
Green Campus ini.
|
Banner Green Campus |
Green Campus...itu adalah tema yang pihak KPM telah tetapkan seperti pada banner dalam gambar di atas. Sisa dapur menjadi keutamaan dalam taklimat dan hands on kali ini. Terima kasih kepada pihak KPM yang menjemput Jabatan Pertanian khususnya Bahagian Hortikultur Negeri Perak dalam usaha mendedahkan warga kampus agar memanfaatkan semua bahan yang boleh dikitar semula khasnya bahan-bahan dari tumbuhan dan dikembalikan semula kepada tumbuhan dalam bentuk nutrien (unsur makanan tanaman).
|
Aktiviti menggaul rata dedak beras bersama IMO2 |
Jom jom...saya ceritakan tentang aktiviti ini.
Gambar di atas menunjukkan penyediaan IMO3 yang menggunakan tempe dan gula merah serta dedak beras. Ada banyak cara untuk mendapatkan IMO3.
Namun kali ini kami hanya menggunakan tempe yang dicampur dengan gula merah pada kadar dan nisbah yang sama. Setelah digaul rata seeloknya ia diperam selama 5-7 hari sebelum boleh digunakan dan ianya dikenali sebagai IMO2. Kemudian, ambil lebih kurang 1-10 gram campuran tersebut dan masukkan ke dalam 10 liter mineral/sungai/semulajadi ataupun air basuhan beras yang telah diperam selama 2-3 hari. Lepas itu, tuangkan ke dalam dedak beras dan kacau rata.
Sebab itulah dalam gambar di atas, kakitangan KPM perlu menggaul rata dedak beras dalam besen. Seeloknya, campuran ini dibiarkan selama 2-3 hari bagi proses fermentasi berlaku dengan baik dan dikenali sebagai IMO3.
|
Taklimat kepada kakitangan KPM Seri Iskandar oleh En Sufian Suri Bin Alias. |
|
Taklimat dan sesi soal jawab oleh saya dan partner saya. |
|
Sisa dapur dimasukkan ke dalam tong sampah yang telah diubahsuai. |
Setelah IMO3 telah siap disediakan. Pastikan juga yang tong sampah yang telah dipasang dengan paip air di bahagian bawah disediakan terlebih dahulu. Ini bertujuan mengeluarkan cecair yang akan terhasil nanti sepanjang proses pemeraman sisa dapur.
Kemudian masukkan batu-batu kecil (batu mineral) di bahagian dasar tong sampah. Diikuti dengan jaring halus atau penapis. Selepas itu, barulah IMO3 ditabur berselang seli dengan sisa dapur sehingga ketinggian mencapai 2/3 dari tinggi tong sampah.
Katakan sisa dapu tak banyak pada hari kita nak buat....jangan risau...kita boleh buat sikit-sikit. Pastikan ada IMO3 sahaja sebagai pemangkin kepada proses fermentasi. Maknanya, pagi buat selapis...tengahari buat selapis...dan malam buat selapis....dan seterusnya.
Selepas itu...tunggulah...apa hasilnya...?
Nak tahu ya.....kena buat senndiri baru tahu....hehehehe...
|
Gambar kenangan bersama kakitangan KPM dan pengusaha kantin KPM. |
Sisa dapur saya selalunya saya campur dengan tanah sampah kat luar rumah kemudian tutup takut kucing berak atau kambing makan hehee...sesekali buka kaup2kan. Cacing pun banyak dalam tu. Sekarang musim kering cepat saja sisa tu hancur..
ReplyDeleteSama juga Puan Normala...yang penting kita buat kompos...kucing berak memang selalu...kalau ada najisnya...boleh buat saya terbantut nak buat kompos...tunggu dah hilang atau suami buangkan baru saya sambung semula...hehehe
DeleteGood idea. Kakak ni tapi masa baca tu macam teringinlah nak mencuba tpi bila di rumah semuanya tak menjadi.
ReplyDeleteBiasa la tu Kak...saya pun sama juga...kalau buat di rumah..alamatnya lambat la siap...kalau ada hands on atau ceramah/taklimat...dalam 2-3 jam dah siap...
Deletewahh fotografer mana mak tuuuh., hehe2
ReplyDeleteTang fotographer tu laju aja Wak ni...KPM punya photographer la Wak...
DeleteSeronok gak tau caranya kan, mana tau satu hari bole cuba sendiri, hi hi...kalo rajinla.
ReplyDeleteCubalah Puan...Nanti En Abang mesti terkejut tengok akak buat...syaratnya mesti masa tu akak rajin...hehehe
DeleteBagus tu Fida .. boleh akak cuba ni...
ReplyDeleteAkak selalu buat baja roti tu jer..
Bila nak expire .. laju jer akak buat..
Tapi kena kumpul pulak kan sisa makanan tu..
Bagus utk pengusaha restoran dan kantin ni utk buat baja kompos ni..
Tak perlu kumpul...buat sikit2 dah boleh dah...cecair yang terhasil boleh disiram kepada pokok...cairkan dahulu yer sebelum siram...
DeleteBagusnya program begini! Saya pun nak cuba buatlah.
ReplyDeleteSis Fida, terima kasih. Saya dah terima hadiah yang sis kirim.
Terima Hadiah Segmen Apakah Saya
Ya...boleh cuba cara ini juga...nak urus sisa dapur...
DeleteRajinnya buat segmen sambungan...terima kasih kembali...
Dah katanya bekerja di Jabatan Pertanian ye FS,mmg sangat expert le bab bab baja ni hihi...
ReplyDeleteIngatkan cuma guna sisa dapur je. Kalau guna gula merah dan tempe, tak ke rasa mahal jugak kosnya FS
Kos akan bertambah sedikit Kak Hainom...jadikan ibu dan boleh digunakan berulang kali........ gula merah dan tempe perlu digunakan agar mikrob yang menguraikan bau busuk kepada tidak berbau boleh membiak dengan banyak...kalau tak guna tempe dan gula merah...kompos sisa dapur perlu diuruskan dengan kaedah lain pula...
DeleteKaedah ini akan menghasilkan larutan berbau masam manis... dan boleh didiram ke dalam sinki, lubang tandas, pokok dan sebagainya....hehehe
Kalau tak tau memang nampak cam susah je nak buat baja kompas ni...jadi kene belajo la dulu mana yg tak faham tu...mana tau sok2 dah pandai bole ajak jiran pulak buat baja kompas sesame...
ReplyDeleteSenang saja Pn Malinda...tempe dan gula merah gaul rata sama banyak....peram 5 hari agar tempe punya kulat membiak lagi banyak....kemudian tu siram sahaja kat sisa dapur...siram/spray saja...dedak beras tu makanan tambahan sahaja untuk mikrob...klu tak ada pun tak apa...
Deleteberapa bungkus tempe nak kena digunakan tu?
ReplyDeleteTempe tu kalau ikut satu peket dah cukup....campurkan dengan gula merah sama banyak dan peram 5-7 hari....jadikan stok....bila nak guna baru ambil satu sudu dan campur dalam air sebelum disiram kepada dedak beras...
Deleteboleh cuba buat baja kompos sendiri ni kalau rajin...
ReplyDeleteYa...boleh Pn Paridah...janji rajin...hehehe
Deleteehehehe alaaa apa hasilnya ??? CT x rajin nak buat sendiri ekeke..
ReplyDeletelepas da dapat hasil tu bleh letak kat pokok2 ke ??
Hasilnya akan dapat dua...satu dalam bentuk larutan dan satu lagi dalam bentuk pepejal (sisa dapur yang telah dikomposkan akan berbau masam manis...tidak busuk)
DeleteLarutan perlu dicairkan sebelum digunakan...
Kompos boleh ditabur di bawah kanopi pokok atau dimasukkan ke dalam lubang di bawah kanopi pokok sebelum dikambus
Salam sabtu, bagus idea ni, gantung pada rajin tak rajin kan..
ReplyDeleteIni salah satu idea sahaja....banyak lagi dea atau cara untuk buat kompos...
Deletebila la agaknya kerajinan nak datang ... tempe tu mcm syg je nak buat lagu tu ... heheheee
ReplyDeleteTempe tu sikit sahaja Qaseh...untuk kebaikan...sayang pun letak tepi juga...
DeleteTempe lagi cepat dapat komposkan sebab sudah halfway proses fermented soy bean.
ReplyDeleteYa..kulat pun dah ada...lagi cepat...kalau baru nak buat macam guna nasi putih...belum tentu jadi kulat...silap2 tak jadi..basi berair atau kering keras nasi tu...
Delete