Tuesday, 25 August 2015

Tut : Mengubah Keratan Tut Ke Dalam Polibeg

 Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Hari ini saya ingin kongsikan dengan anda semua tentang cara hendak pindahkan bahan tanaman yang dibiakkan menggunakan kaedah tut. Kali ini tanaman yang telah digunakan ialah tanaman jambu batu.
Bahan Tanaman : Keratan Jambu Batu Yang Telah Ditut.

Wednesday, 19 August 2015

Keledek Kulit Merah Isi....

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....

Keledek....keledek....

Jika dibuat karipap atau cucur badak, sudah tentu sedap....makan sambil minum petang pula tu....


Kali ini saya berkongsi tentang tanaman keledek yang ditanam di TKPM Sungkai, Perak. Pengusahanya seorang yang rajin, tengahari rembang pun masih di ladang.


Friday, 14 August 2015

Lokasi Menarik... Telekomuzium

Assalamulaikum dan salam sejahtera semua...

Lama saya tak kemaskini cerita dalam blog saya ni... Setelah pindah masuk ke rumah sewa yang baru ni...inilah kali pertama saya menulis dari rumah... Bukan apa... suasana dan keadaan yang berselerak menjadikan saya tak sempat nak menulis.....woww...alasan tu...hehehe

Kali ini saya nak berkongsi dengan anda semua tentang Menara Alor Setar....tetapi bukanlah tentang menara ini...ianya tentang satu muzium yang ada di dalam Menara Alor Setar ni.... Muzium apa...? 

Telekomuzium

Tuesday, 4 August 2015

Idea Kreatif....Guna Kasut Anda...

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Banyak hari juga saya menyepi, sebabnya sedang pindah rumah. Rumah masih berselerak dan badan pun letih. Idea pun kurang bernas. Nak mengarang satu ayat pun makan masa berjam-jam. 

Artikel kali ini khas Buat Qaseh Vee ... Pn Paridah ... JR's Blog ... Norazimah ... Teratak Bunda ... Tukang Kebun ... Aniey Yusoff  dan lain-lain pembaca blog ini.

Inilah lagi satu cerita....opss...salah lah pula... Inilah lagi satu idea kreatif yang dibuat sendiri oleh mak saudara sebelah suami saya. Di dalam artikel sebelum ini be;iau menggunakan semula alat pembersih (vacuum cleaner) untuk gubahan bunga beliau...  

Kali ini kasut anak beliau pula yang menjadi bahan idea kreatif. Tanaman hiasan yang digunakan juga dari jenis yang tahan lasak dan tidak mudah mati. Kesian kat pokok tu kan...? Kena cium bau bekas kaki siapa agaknya....

Bagus juga idea ini pada pandangan saya. Bukan apa, sudahlah kita beli mahal-mahal. Jadi apalah susahnya kalau kita gunakan semaksimum mungkin. Barulah nilai wang yang kita keluarkan masa membeli kasut akan berbaloi.

Jom Guna Semula Apa Yang Boleh Digunakan