Wednesday, 15 April 2015

Tips Kawalan Perosak & Penyakit
Larutan Enzim Sisa Dapur 1 (LESD1)

Artikel kali ini berkaitan dengan pengurusan sisa dapur. Teknologi ini juga merupakan salah satu teknologi organik. Teknik ini masih belum berkembang luas di Malaysia kerna ia menggunakan IMO3 sebagai pemangkin dalam proses pereputan sisa dapur. Teknik ini menghasilkan dua jenis bahan. Satu dalam bentuk larutan dan satu lagi dalam bentuk pepejal. Larutan yang terhasil dari teknologi ini dikenali juga sebagai Larutan Enzim Sisa Dapur 1. 

Poster ini saya sediakan bagi pihak Jabatan Pertanian khususnya bagi bahagian Hortikultur, Jabatan Pertanian (Negeri Perak) sebagai rujukan dalam menguruskan sisa dapur. Gambar-gambar yang digunakan adalah hakmilik sendiri.

Larutan Enzim Sisa Dapur 2 (LESD 2)

Artikel kali ini berkaitan dengan pengurusan sisa dapur. Teknologi ini juga merupakan salah satu teknologi organik. Ianya telah berkembang luas di Malaysia. 

Larutan yang terhasil dari teknologi ini dikenali juga sebagai Larutan Enzim Sisa Dapur 2. Poster ini saya sediakan bagi pihak Jabatan Pertanian khususnya bagi bahagian Hortikultur, Jabatan Pertanian (Negeri Perak) sebagai rujukan dalam menguruskan sisa dapur. Gambar-gambar yang digunakan di dalam poster ini adalah hakmilik sendiri.Friday, 10 April 2015

Ulat Makan Daun Keladi Hiasan....Sebelum Jadi Rama-rama

Assalamualaikum...

Hari ini saya berkongsi pengalaman dengan anda semua tentang ulat yang memakan daun pokok keladi hiasan saya dengan lahapnya.

Daripada ada empat helai daun sehingga kepada tiada daun. Hanya pucuk sahaja yang tidak dimakannya.

Tapi tak apa, itu rezeki ulat tersebut. Apa yang penting saya masih ada umbi keladi tersebut. Nanti ia boleh berpucuk semula.