Thursday, 24 December 2015

Tahukah Anda....? Jom Saya Bagitahu Tentang Biji Kopi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Tahukah anda...? Salah satu faedah biji kopi kepada kita ialah..... meneutralkan semula bau minyak wangi yang hidung kita telah hidu. Tips ini telah diberikan oleh penjual minyak wangi sendiri. Gerai minyak wangi tersebut ada di Tesco Station 18, Pengkalan, Ipoh, Perak.

Biji kopi yang telah dimasak (goreng atau bakar...tak pasti sebab lupa nak tanya pula....)
Berbalik kepada tips di atas. Lepas hidu pelbagai jenis bau minyak wangi...sudah tentulah hidung kita dah pening dengan ( hidung pun boleh pening ker...? ) Bukanlah...sudah tentulah hidung kita tak dapat nak menentukan bau minyak wangi yang baru, samada bau tersebut sesuai atau tidak dengan  yang dikehendaki oleh kita. Jadi, bolehlah cium dahulu bau biji kopi sebelum menghidu minyak wangi yang seterusnya.

Itu sahaja untuk perkongsian artikel kali ini.

Semoga berguna...

33 comments:

  1. Kena bwk biji kopila, mana nk cari tu? Hi hi..
    Serbuk kopi tak bole ke?
    Saya penggemar kopi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serbuk kopi tu dah campur dengan marjerin dan macam2 bahan lagi.... kalau sebuk kopi yang original tak campur apa2 boleh kot...hehehe

      Delete
  2. Kalau lalu kedai kopi memang semerbak bau kopi... tau minum jer, proses membuatnyer kurang nak ambil tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la juga...tau sikit2 pun sebab ada dokumentari kat tv...tertengok...

      Minum kopi no 1...Bonda pernah minum kopi yang campur dengan perahan limau tak...? Sedap...hehehe

      Delete
  3. Assalamualaikum,
    Betul tu, biasa kalau singgah di gerai atar mesti ada secawan biji kopi diletakkan sekali...yelah macam-macam bau sampai hidung pun pening kepala...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam...

      Tambah-tambah lagi bau yang menyengat sangat...bau2 macam lavender/epal...memang tak masuk hidung saya

      Delete
  4. Replies
    1. Saya pun baru tahu Puan Normala....sama lah kita...hehehe

      Delete
  5. Replies
    1. Syukur lah betul...hehehe... Tak cari maklumat pun...main ikut jer cakap adik yang jual minyak wangi...

      Delete
  6. tester kena ada biji kopi selalu kat dia ...supaya dapat menghidu wangi dengan betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la Nieda...dapat satu ilmu dan boleh diamalkan....

      Delete
  7. fida biji apa yang fida bagi tu...?
    terima kasih ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biji kailan tu...nanti bila dah tanam...boleh buat goreng kailan ikan masin ker....

      Delete
    2. Bagus2...makanlah sayur untuk kesihatan dan awet muda...hihihi...

      Delete
  8. kat kedai minyak wangi mmg ada je.. mmg boleh pening kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Azian....tambahan pula orang yang menjualnya....kita yang membeli pun dah pening2 lalat dah....

      Delete
  9. Betul2. Bila dah pening dgn macam2 bau, hidu bau kopi utk neutralkab balik deria bau :)

    ReplyDelete
  10. Itu la kan Pn farrah...semua yang ada mesti ada penawarnya...

    ReplyDelete
  11. pernah juga terjumpa ni.. masa tu beli minyak wangi kat pacific... terkejut jugak saleman tu bagi biji kopi dalam botol suruh hidu... bila tanya, dia pun bagi jawapan macam Fida bagitau tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maknanya Farrah...kopi untuk meneutralkan bau minyak wangi bagi hidung kita adalah benar.....macam arang juga....boleh serap bau...

      Delete
  12. Replies
    1. Bagus2...sekarang dah tahu...hehehe

      Delete
    2. aah betol. aritu ada perfume offismate terjatuh dan pecah kat ofis ni pun kira ambik serbuk kopi kat pentry. buat hidu hidu nak bagi neutral balik hidung ni. elak pening dan mual

      Delete
    3. Ya la kan...saya tak terfikir pula nak bawa masuk kereta sekali...kalau naik kereta kawan la...kekadang ada 2 3 jenis bau...pening rasa kepala....

      Delete
  13. sy suka bau kopi tapi xsuka minum kopi....heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu...pelik tu Deanna...kenapa tak boleh minum..?

      Delete
  14. Masa beli birthday boy hadiah minyak wangi tahun lepas, sales girl ada kasi bau biji kopi nak kasi hilangkan bau pelbagai minyak wangi yang di testing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la kan Diana...saya sahaja antara yang lambat tahu...hehehe....

      Delete
  15. Haha... kna p starbuck ni...

    Pastu duit abes kt starbuck trus x jd bli perfume.

    Hi hi hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nhhas...niat nak beli minyak wangi....bau wangi starbuck tu tak dapat atasi niat nak beli minyak wangi juga....hehehe

      Delete

Terima Kasih Dia Atas Komen Anda...